Сортове Ябълки

Грени Смит

Грени Смит е сорт ябълки, който е открит в Австралия през 1868 г. Кръстен е на Мария Ан Смит, която развива сорта от случайна издънка. Смята се, че дървото е хибрид на Европейската дива ябълка с култивираната ябълка за опрашител.
Дървото е силно растящо и формира плодовете рано. Това e късно зреещ сорт и е идеален за райони с дълъг топъл сезон.
Грени Смит оформя големи, кръгли плодове с твърда светлозелена кора и хрупкаво, сочно месо. Плодовете се изменят от напълно зелени до жълти, когато презреят. Киселинността намалява значително при зреене и ябълката добива балансиран вкус.
Грени Смит е много по-лесен за съхранение сорт от останалите, в подходящи условия ябълките Грени Смит могат да се съхраняват без промяна в качеството до една година.
Въпреки че често се консумира и сурова, това е една от най-популярните ябълки в готварството. Потребителите я харесват заради леко киселия ѝ, свеж и сочен вкус и невероятната ѝ трайност. Използва се масово в много рецепти с ябълки, като ябълков пай и ябълков кекс.
Грени Смит е една от няколкото вида ябълки, която е богата на антиоксиданти, също така е с най-високо съдържание на феноли сред сортовете. Някои източници препоръчват ябълките Грени Смит като изключително ефикасен източник на антиоксиданти, особено ако се консумират заедно с кората. Тези ябълки са също така с естествено ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри и калий, което често ги прави част от здравословното и диетично хранене.

Мелроуз

Мелроуз е модерен сорт, развит от Фрийман С. Хаулет в Центъра за селскостопански проучвания и развитие в Охайо, САЩ и се счита за официалната ябълка на този щат. Сортът е пуснат на пазара през Втората световна война и е получен от от кръстоска на сортовете Джонатан и Червена превъзходна.
Дърветата са силно растящи с прибрана до широко кълбовидна корона. Чувствителени са на брашнеста мана и струпясване. Цъфтежът е среднокъсен (15-30 април). Плодовете достигат беритбена зрялост в края на септември.
Плодовете са с плоско закръглена форма, средно едри (200 г). Кожицата е тънка, зелено-жълта, покрита почти изцяло с ярко до тъмночервена окраска и червеникаво-кафеви петна. Плодовото месо е бледокремаво, финозърнесто, умерено сочно, сладко кисело, с лек приятен аромат и отлично качество.
При обикновени условия плодовете се съхраняват до края на януари, а в хладилници до март – април.
Мелроуз е ароматна ябълка, подходяща за любителите на сладко-киселия вкус. Употребява се в сладкарството, подходяща е за сушене.

Молиз Делишес

Ябълката Молиз Делишес произлиза от Златна Превъзходна и Ред Грейвънщайн и се предлага на пазара от 1948 в САЩ. Периодът на цъфтеж е късен и това е сорт, който е силно резистентен на ръждивост.
Много добра, дори отлична ранно зрееща ябълка. Достига беритбена зрялост през втората половина на август. Ябълката Молиз Делишес е едра с конична форма, често оребрена. Има розово-червена кора, върху жълт фон. Кремавото, жълто до зеленкаво месо има плътна, хрупкава и зърновидна структура. Тези ябълки се нараняват сравнително лесно, но все пак са устойчиви. Кората на Молиз Делишес, както и месото ѝ, са ароматни. Има сладък вкус, балансиран от приятна киселинност с нотки на лимонада.
Този сорт е идеален за сурова закуска, готвене или консервиране. Молиз Делишес може да бъде използвана за пайове, чътни, сладка и ябълков сос, както и да се хапва цяла. Както и други ябълки, може да комбинирате Молиз Делишес със сирене Чедър, канела и кафява захар.
Молиз Делишес е сорт, който се съханява особено добре. В хладилни условия запазва вкусовите си качества до 10 седмици.

Ред Джонапринс

Тъмночервеният оттенък се проявява на всички ябълки (дори на засенчените плодове) едновременно и в много случаи оцветяването се получава по-рано, отколкото при други сортове Джонаголд.
Ред Джонапринс произлиза от Холандия и е открита във ферма за отглеждане на дръвчета през 1994 г. Джонапринс има големия размер и отличен вкус на предшественика си Джонаголд Принс, заедно с предимството на по-добра възможност за съхранение и запазване на вкусовите качества в сравнение със сортовете Ред Джонаголд.
Младите дървета са силно растящи, в зряла възраст растежът е умерен. Предпочитан метод на отглеждане е хоризонално подреждане на клоните. Периодът на цъфтеж е средно късен. Родовитостта е отлична, ранна и постоянна.
Плодовете са готови за беритба през третата седмица на септември. Ябълките са големи, с тъмночервен цвят. Ред Джонапринс е изключително твърда и издържлива ябълка. Месото е сладко-кисело и следователно много вкусно. В хладилни условия ябълките могат да бъдат съхранявани до началото на януари.
Плодовете на Ред Джонапринс съдържат голямо количество от веществото антоцианин, което е силен антиоксидант.

Ред Топаз

Топаз е резистентен на болести сорт от Чехия, който дебютира на пазара през 1990 г. Малкото, но активно чехско производство на ябълки е в предните редици на развиващите нови устойчиви на болести сортове, включително резистентната на струпясване Топаз и родителите ѝ Рубин и Ванда.
Топаз е средна до едра ябълка с жълта кора, покрита с руменина. Кремавото и плодово месо е хрупкаво, а вкусът, първоначално повече кисел, отколкото сладък, омеква при съхранение. По-червената разновидност на този сорт е позната като Ален Топаз или Червен Топаз (Ред Топаз).

Флорина

Сорт, селекциониран във Франция, където е известен и с наименованието Керина. Комбинира черти от Джонатан, Златна превъзходна и Римска хубавица. Въпреки че е развит във Франция, произходът му е изцяло американски.
Дървото е силно растящо, с гъста конусовидна корона. Цъфтежът е средно късен. Беритбената зрялост настъпва към 25-30 септември.
Сортът е със средно едри до едри (150-170 г), кълбовидно конични плодове. Основният цвят е жълто-зелен, почти изцяло покрит с червени до тъмночервени ивици, с многобройни бели точици и умерен восъчен налеп. Плодовото месо е кремаво, нежно, хрупкаво, сочно, сладко, приятно кисело, ароманто, с много добро качество. При хладни услоция се съхранява до 6 месеца. Понасят много добре манипулации и транспорт.
Флорина са устойчиви към икономически най-важната болест при ябълките – струпясване. Сортът е много слабо чувствителен на брашнеста мана и огнен (бактериален) пригор. Това позволява успешното му отглеждане с по-малко на брой пръскания и получаване на екологично по-чиста продукция.
Флорина са сред най-предпочитаните ябълки за свежа консумация. Използват се и в готварството. Добавени към суровината за производство на сокове, те допринасят за пленяващия аромат и наситената сладост на продукта.

Фреско Велант

Ябълките Велант са модерен холандски сорт. Разновидността Велант към момента е собственост на холандски кооперативен консорциум, наречен Инова Фрут. Родословието му включва Елиз, сорт също развит в Холандия. Развити са през 1987 г.
Периодът на цъфтеж е средно късен. Дърветата са умерено растящи и слабо податлици на струпясване.
Ябълките Велант са едри и на външен вид са като класическа ябълка. Кората на плода е зелено-жълта, покрита с тъмно-червено със съвсем малко покафеняване. Месото е жълто-бяло и много сочно, и в същото време хрупкаво. Вкусът е наситен със силен аромат, повече сладък, отколкото кисел.

Шарден

Френски сорт, почти непознат на нашите производители и консуматори. Получен е от кръстосването на Златна превъзходна с Ренет Клошар през 1958 година. Изпитва се от 1971 г. във Франция, Белгия, Холандия, Швейцария, Италия. В България е внесен през 1975 година. Основен стандартен сорт. Дървото е силно растящо с широка кълбовидна корона. Цъфти средно късно. По-слабо чувствителен е на струпясване и брашнеста мана от сорт Златна превъзходна. Плодовете са едри до много едри (180-200 г), кълбовидно конични, жълто-зелени. Месото им е бледо кремаво до жълтеникаво, плътно, сочно, сладко-кисело, ароматно, с много добро качество. Беритбената им зрялост настъпва през първата десетодневка на октомври. Изискват по-внимателна манипулация и транспорт. Съхраняват се при обикновени условия 3-4 месеца, а в хладилни до 6 месеца.
Ябълките Шарден са ароматни и сочни. Свежият им сладко-кисел вкус ги нарежда сред най-предпочитаните сортове за свежа консумация. Наситеният аромат ги прави подходящи за употреба както при приготвянето на различни сладкиши, така и за производството на плодови сокове.