За градината

Овощна градина „Българска ябълка”

Райско кътче сред житните поля на България

Създадена със собствени средства, с много грижи, желание и надежди, нашата ябълкова градина предлага разнообразие от сортове, цветове и аромати за всеки вкус.
Насажденията се състоят от няколко сорта червени ябълки – Флорина, Мелроуз, Ред Топаз, Ред Джонапринс, Алурел и Фреско Велант; жълта ябълка сорт Шарден и изключително ароматната и сочна зелена ябълка – сорт Грени Смит.
В началото овощната градината е съставена от сортове традиционно отглеждани в България. Посадъчният материал е произведен в нашите агро-климатични условия, което гарантира естествения вид и вкус на плодовете. От тези първоначални насаждения към момента са запазени Флорина, Мелроуз, Шарден и Грени Смит.
През май 2008 г. започва подновяване на овощната градина. Предприятието внася холандски разсад от сортовете Ред Топаз, Ред Джонапринс, Алурел и Фреско Велант. Изборът е насочен към видове, които са резистентни на редица заболявания. Целта е да се намали необходимостта от допълнителна обработка и по-този начин да се осигури производството на по-екологичен продукт, несъдържащ вещества, които могат да навредят на човешкото здраве и околната среда.
Добитата продукция се съхранява в изграденото модерно плодохранилище. Със своите близо четири хиляди кубични метра хладилни помещения то предлага съвременни условия за дълготрайно съхранение на свежи плодове. На съвременна поточна линия се сортират и почистват набраните ябълки преди те да поемат към хладилните камери, където в зависимост от сорта могат да престоят до шест месеца.

Българска Ябълка